Odzywienie chorego po operacji

Odżywianie chorego po operacjach musi być bardzo ostrożne, odbywać się musi w pozycji leżącej, nie może sprowadzić kaszlu lub wymiotów. W pierwszym okresie dieta jest płynna, podajemy łyżeczkami herbatę, soki owocowe, przetarty kompot, kleik, grysik, jajko, powoli przechodzimy na dietę półpłynną, papkowatą, po dwóch dniach można podawać również siekane mięso. Dieta lekko strawna, nie prowadząca ani do zaparcia stolca, ani do biegunki. Dbać należy, aby chory oddał stolec co najmniej co drugi dzień, aby nie parł przy oddawaniu stolca, należy więc stosować na polecęnie lekarza lewatywy lub łagodne środki przeczyszczające. Zwracać należy również uwagę na oddawanie moczu, niektórzy chorzy nerwowi nie mogą oddać moczu w pozycji leżącej, niekiedy konieczne jest cewnikowanie. Szczególnie ważną rzeczą jest zauważenie w stolcu krwi, która może się pojawiać nie tylko w krwawych biegunkach, ale też.: przy guzach krwawicowych (hemoroidy) lub nowotworach kiszki stolcowej.Pielęgniarka jest obowiązana baczyć na prawidłowe oddawanie stolca i moczu, winna stolec i mocz oglądać i o zauważonych nieprawidłowościach zawiadamiać lekarza.